Lucrari de toamna in livada de pomi fructiferi

Tratamentele de toamna sunt si ele importante, daca vrem sa avem pomi fructiferi sanatosi, care sa ne aduca recolte bogate. In acest articol va propunem doua tratamente simple care se pot face toamna.

Cum avem grija de pomii fructiferi toamna?
Prin efectuarea unor lucrari de igenizare si anume: taieri efectuate pe pomi, curatarea de fructele strictare, dezhidratate si apoi scoaterea acestor „resturi” inafara livezi. Este o protectie minima, simpla pe care poti sa i-o oferi livezii fara eforturi.

De ce ?
Prin pastrarea acestori resturi intre pomi ii expunem la posibile boli si daunatori, care se afla in scoarta crengilor sau in fructele stricate.
Va recomandam sa folositi resturile vegetale, frunzele si crengile subtiri la compost, pentru ca sunt un foarte bun ingrasamant.

Tratamentele propuse

Tratamentele de toamna sunt destul de lejere, depinde intradevar si de soiul pomilor fructiferi.
Noi va propunem un tratament cu cupru, Champ sau Zeama Bordeleza. Acesta este pentru combaterea bolilor: pentru dezinfectarea de dupa taiere, ca sa nu intre ciuperci in pomi, care sa ii imbolnaveasca sau pe locurile unde pomii au fost afectati de grindina sau rupti din cauza vantului, incarcarii de fructe etc.
Si apoi un tratament pe baza de ulei impreuna cu insecticid (obligatoriu). Acesta este pentru combaterea daunatorilor care se instaleaza in scoarta pomilor. Pentru insecticid puteti opta pentru Mospilan, Novadim, Reldan, Calipso, ca si produse conventionale iar ca produs bio va recomandam Defender L si Repulse.

Puteti interveni si cu un ingrasamant pentru fertilizare, daca aveti probleme cu solul si este unul mai sarac. Fertilizarea este obligatorie, daca va doriti ca recolta care urmeaza sa fie una foarte buna. Sunt mai multe tipuri de ingrasaminte care le puteti folosi, printre care si popularul gunoi de grajd. Sunt ingrasaminte aplicate la sol si cele prin fertirigare. Toamna le recomandam pe cele aplicate la sol, cu un continut mai ridicat de azot. Si bineinteles, recomandam ingrasamintele naturale, bio, prietenoase cu mediul inconjurator.

Si nu uitati, daca va ganditi sa infiintati acum o livada de pomi fructiferi ingrasamantul este obligatoriu. Este necesar pentru dezvoltarea radacinii si pentru a asigura pomului un start corect in crestere primavara.

Spor la treaba!