pH-ul solului si importanta lui in horticultura

pH-ul solului masoara aciditatea solului sau alcalinitatea lui, si este masurat pe o scara de la 1 la 14. 1 fiind puternic acid, iar 14 fiind puternic alcalin. Intre 6,80 si 7,20 gasindu-se pH-ul optim, adica cel neutru, cand toate substantele nutritive din sol sunt absorbite de catre plante in proportii de aproape de 100 %. Si sa nu uitam ca pH-ul solului influenteaza de asemenea, si viata microorganismelor din sol.

De ce vorbim despre pH?

Cu totii suntem interesati ca plantele pe care le cultivam sa creasca sanatoase, viguroase pentru a ne putea asigura, dupa caz, mancarea (legume, fructe, cereale) de care avem nevoie sau plantele ornamentale cele mai frumoase.

O analiza simpla a solului ne poate arata daca avem un sol acid, neutru sau alcalin. Iar acesta informatie ne poate marii sporul de productie considerabil. In ce sens? Aducand solul la pH-ul optim culturii care urmeaza a fi cultivata, pentru a asigura adsorbtia 100 % a substantelor nutritive pe care i le aplicam.

Cele mai multe plante prefera solul cu un pH neutru. Desigur, sunt si plante care prefera solul acid, cum ar fi afinul.

pH-ul solului acid

Solul acid are pH-ul in intervalul 1 (puternic acid) – 6,8 (slab acid).

Solul acid isi se poate corecta pH-ul cu aplicare de amendamente calcaroase din surse naturale (dolomita, piatra de var macinata, var nestins si marne).

Nu recomandam utilizarea de amendamente calcaroase provenite din deseuri industriale ca: CaCO3 cu azot rezidual, CaCO3 precipitat de la industria sodei, spuma sau namolul de defecatie de la fabricile de zahar, zgura de furnale si praful de clincher. De preferat, pentru sanatatea noastra sunt sursele naturale.

De ce nu ne dorim un sol acid? Pentru ca favorizeaza adsortia de catre plante a ionilor de aluminiu din sol, dar si a altor substante toxice, care duc la fitotoxicitate, aparitia clorozei (ingalbenirea organelor verzi ale plantei, totala sau partiala), cresterea insuficienta in inaltime a plantelor sau chiar lipsa lor.

Amendarea si fertilizarea organica si minerala corecta a solurilor acide inlatura efectele nocive ale ionilor de Al3+

Diagrama lui Troug ne arata necesitatea crearii unui pH neutru:

Buckman si Brady, ne arata in urmatorul grafic, cat se pierde din ingrasamintele tip NPK care sunt administrate unui sol care este moderat acid (4,5-5) si slab acid (5,5-6). Restul ingrasamintelor care nu sunt preluate de catre plante sunt blocate in sol, se evapora sau ajung in panza freatica.

pH-ul solului alcalin

pH-ul solului alcalin este situat in intervalul 7,21 (slab alcalin) – 14 (puternic alcalin).

Solurile alcaline le gasim in regiunile semiaride si aride, sunt argiloase si calcaroase. Iar motivul pentru care sunt alcaline este datorita faptului ca sunt situate pe un substrat calcaros dur, compact si adanc.

Datorita structurii argiloase a solului, apa nu este retinuta, are loc o acumulare excesiva de ioni de aluminiu, clorura, bor care sunt toxici pentru plante. Pe langa asta, radacinilor le este foarte greu sa patrunda in solul dur in cautare de nutrienti si apa. Ducand astfel la clorozarea frunzelor si in final la moartea plantei.

Recomandarile pentru corectia solurilor cu pH alcalin sunt urmatoarele: mentinerea unui flux de apa catre interior prin profilul solului (pentru corectia salinitatii), subsolare profunda pentru a decompacta solul cu adaugare de Ca SO4 sau materie organica, utilizarea polimerilor, folosirea mulciului, aplicarea ingrasamintelor chimice in subsol.

Corectia solului alcalin se face in timp. De aceea, va recomandam ca pe aceste soluri sa cultivati plante cu radacini lemnoase, perene care vor reusi sa sparga solul dur. Sau culturi cu recoltare/maturare timpurie si care nu sunt pretentioase la umiditate in sol.

pH-ul solului se poate masura cu ajutorul aparatului numit pH metru, masurare pe care puteti sa o faceti dvs. Sau puteti sa duceti probe de sol (recoltate din mai multe locuri din teren) la un cabinet specializat.