Ce sunt micorizele?

Avantajele utilizarii micorizelor in agricultura

„Ce sunt micorizele?” este intrebarea la care vreau sa va raspund astazi si sa va prezint care sunt avantajele utiizarii acestora in agricultura.

Probabil multi dintre dumneavoastra v-ati lovit de termenul acesta, micoriza/micorize, in ultimul timp, altii poate deja il cunoasteti.

Ce sunt micorizele? Conform definitiei de pe wikipedia, este o formă de simbioza intre fungi si plante, in care o ciuperca intra in contact cu sistemul radacinilor fine a unei plante. Aceasta mai departe reuseste sa traiasca in simbioza cu planta, ajutand-o sa creasca.

Acest ajutor consta in faptul ca ciuperca se dezvolta pe sistemul radicular. Nefiind capabila sa faca procesul de fotosinteza ca sa se dezvolte, ciuperca isi extrage din sol toti nutrientii de care are nevoie ca sa creasca, sa se extinda.

Procesul acesta de extindere a ciupercei o ajuta si pe planta. Ea traind in simbioza cu ciuperca este hranita direct de catre aceasta din „adancul” solului, chiar daca la suprafata solului ea nu este hranita si udata corespunzator.

Ciuperca reuseste astfel sa creasca planta oferindu-i acesteia apa si nutrientii de care are nevoie sau la care nu are acces in mod obisnuit.

Capacitatea de absortia acesteia poate sa creasca pana la de 10.000 de ori. Imaginati-va ca astfel reusiti sa aveti o cultura in care sa nu investitii prea mult si sa fie chiar si bio.

De retinut faptul ca aceasta ciuperca micoriza poate sa traiasca in simbioza cu aproape orice planta de pe planeta noastra.

Micorizele s-au dovedit de-a lungul timpului ca ne pot salva de la foamete (prin experimente), sa faca un teren fertil acolo unde credeai ca nu mai e speranta, ca reusesc sa pastreze mai bine apa in planta, ca sunt rezistente la vanturi sau la intensitatea excesiva a luminii solare.

De aceea, e important sa le folosim cat mai des in agricultura. Nu se gasesc inca foarte usor si nici nu sunt cele mai ieftine.

Pe magazinul nostru online, le veti gasi sub forma produsului GierreMyco. Este un produs omologat pentru agricultura biologica.

Importanta micorizei pentru planta nu se limiteaza doar la absorbta apei si a nutrientilor din sol. Plantele simbiotice sunt adesea mai competitive si mai tolerante fata de stresul mediului inconjurator decat cele fara micoriza. Aici putem da exemplu stresul osmotic, micorizele le fac pe plante sa fie mai rezistente pe timp racoros (sub 15 grade).

Avantajele folosirii micorizelor:

  • absortia de substante nutritive prezente in forme care nu sunt disponibile în mod normal pentru plante, de exemplu azod în compusi organici
  • acumularea de nutrienti
  • beneficii non-nutritionale (productie de fitohormoni)
  • capacitatea de a neutraliza compusi fenolici si metale toxice prezente in sol
  • creaza retele nutritionale
  • imbunatateste structura solului
  • influenta pe cicluri nutritive la nivel de ecosistem

Si lista continua

  • influenta pe secventele primare si secundare ale speciilor de plante la nivel de ecosistem
  • protectie impotriva ciupercilor si nematozilor parazitari
  • protectie impotriva stresului cauzat de lipsa de apa
  • sprijin pentru dezvoltarea sistemului radicular al rasadurilor, datorita reteleor de hife dezvoltate pe radacinile acestora
  • transferul de nutrienti de la plantele moarte la plantele vii

Subiectul este unul de actualitate si creaza mult interes. Chiar si Bill Gates a scris recent despre micorize pe Twitter. Puteti citi un articol aici despre micorize, de la publicatia PBS.